Červená řepa je zdravá a u nás oblíbená. Patří mezi nezdravější a nejuniverzálnější zeleninu v kuchyni. Je bohatá na vitamíny, minerály, skvěle chutná, neutralizuje škodlivé látky, pomáhá při trávení a mnoho a mnoho dalšího. Vyzkoušíme jeden z jednoduchých receptů, perfektní na zdravou večeři.
Co budeme potřebovat
4 porce
- 2 červené řepy
- 100 ml olivového oleje
- 2 lžíce květového medu (ne lesního)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce dobrého pomerančového džusu
- tymián
- sůl, pepř
- 1 lžíce sójové omáčky
- kousek čerstvého zázvoru
- 150 g kozího sýra
- hrst mandlových lupínků
- balení rukoly
Postup
Očištěnou řepu jen mírně povaříme v osolené vodě a pak nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Dá se koupit již předvařená řepa.
Ocet svaříme se solí a cukrem, přidáme med, pepř, olej, džus, tymián a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme. Nastrouháme kousek čerstvého zázvoru a vymačkáme z něj šťávu, tu také přilijeme k marinádě.
Plátky řepy naskládáme do misky a přelijeme marinádou a přiklopíme. Takto naloženou řepu necháme několik hodin v chladu, klidně i do druhého dne.
Plátky řepy naskládáme na talíř, rozdrobíme na ně sýr a posypte mandlovými lupínky, ozdobíme čerstvou rukolou.
Dobrou chuť 🙂