Rajská omáčka není složitá a určitě ji zvládne každý kuchař. Rajská patří mezi klasiku a je oblíbená, Již jsme ji zkoušeli s masovými kuličkami, nyní si ji připravíme s masem. Tak s chutí do toho 🙂
Co budeme potřebovat
4 porce
- 600 g hovězí plece
- 200 ml rajského protlaku
- nové koření
- bobkový list
- kuličky pepře
- 150 g špeku
- 150 ml vývaru
- olej nebo sádlo
- 50 g hladké mouky
- 1 cibule
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- cukr
- celá skořice
- 3 ks hřebíčku
Postup
Maso odblaníme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji nebo sádle orestujeme maso ze všech stran a na chvilku odložíme. Do téhož kastrolu s výpekem přidáme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme nakrájenou cibulku a také orestujeme, přidáme koření a lžičku cukru a vše smícháme, přilijeme rajský protlak, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, promícháme a vrátíme maso. Nyní přihodíme i celou skořici a hřebíček. Přiklopíme a dusíme, dokud maso není měkoučké. Může to trvat déle, i 2 hodiny.
Když je maso měkké, dáme ven a nakrájíme na plátky. Omáčku propasírujeme přes cedník, zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu.
Nakonec zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou nebo octem, můžeme přisladit, dokořenit. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Dobrou chuť 🙂