Zeleninový salát s rýžovými kroketami zasypaný mozzarellou. Vyzkoušíme recept, kde vykouzlíme nevšední přílohu z vařené rýže a žampionů. Kroketky se hodí jako přílohu, či samostatně k salátu.
Co budeme potřebovat
4 porce
Na krokety
- 1 mozzarella
- 5 žampionů
- 1 cibule
- 1 jarní cibulka
- rýže na 4 porce
- 4 sušená rajčata
- 2 žloutky
- 50 g strouhanky
- 2 vejce
- hladká mouka a strouhanka na obalování
- sůl, pepř
- bylinky
Na salát
- zeleninu, jakou máte rádi (ledový salát, papriky, okurky, rajčata, cherry rajčátka atd.
Na zálivku
- 2 lž olivového oleje
- šťávu z 1/2 citronu
- 1 lžičku cukru
- sůl, pepř
Postup
Žampiony omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi na kapce oleje orestujeme žampiony a nadrobno nakrájenou cibuli.
Rýži uvaříme doměkka a ještě teplou smícháme ve větší míse s očištěnou a najemno nakrájenou jarní cibulkou cibulkou. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a přidáme k rýži, kam přidáme také orestované žampiony s cibulí a dva žloutky. Směs promícháme a necháme vychladnout. Přidáme na malé kostičky nakrájenou mozzarellu a vše promícháme, aby směs lépe držela pohromadě, přidáme strouhanku. Osolíme, můžeme opepřit, dobře vše promícháme.
Z připravené směsi tvarujeme pomocí lžíce krokety do tvaru noku. Pokud se lepí, můžeme přidat trošku strouhanky. Hotové dáme do mrazáku a necháme 15 min ztuhnout.
Krokety obalujeme v mouce, vejcích a zbylé strouhance. Nakonec osmažíme dozlatova.
Zeleninu si nakrájíme na kostky, salát natrháme na kousky a dáme do misky. Zalijeme zálivkou – smícháme potřebné ingredience – citronovou šťávu, olej, cukr, osolíme, můžeme opepřit. Vše podle chuti. Přidáme kroketky a můžeme podávat. Nám zbyla mozzarella, tak jsem ji nakrájela na kostičky a ještě posypala. Výborné to bylo.
Dobrou chuť 🙂