Linecké

Linecké

Linecké cukroví je taková vánoční klasika.  Spolu s vanilkovými rohlíčky nesmí chybět na štědrovečerním stole.

U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1-2-3-, znamená 1 cíl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky. Nejčastější poměr je 7-14-21 dkg a vychází to cca na necelé 3 plechy – asi 40 ks, musí se ale počítat s tím, že se budou slepovat. 🙂

Co budeme potřebovat na těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kůra z citronu

Postup

Postupně na vál vysypeme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a do základu nastrouháme nebo nakrájíme máslo pokojové teploty. Přidáme žloutky, citronovou šťávu a na provonění nastrouháme kůru z citronu.

linecké těsto

linecké těsto

Rukama vytvoříme hladké těsto. Těsto přikryjeme potravinovou folii a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici, ideální je nechat ho přes noc.

linecké těsto

Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát vysoký zhruba 3-4 milimetry.  Z vyválené placky vykrajujeme různé tvary, kdo co doma má – kolečka, kytičky, hvězdičky nebo srdíčka. Nesmíme zapomenout na to, že polovina tvarů musí mít pak ještě vykrojené kolečko uprostřed.

linecké těsto

Pečeme v předehřátě troubě na 180 °C, horkovzdušnou na 165 °C.  Ve chvíli, kdy uvidíme, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě ven z trouby, vychází to asi na 7 a 8 minut.

Vychladlé linecké pomažeme oblíbenou marmeládou a slepujeme.

linecké

Posypeme cukrem a naskládáme do krabice, kde budou hezky čekat do Štědrého dne.

linecké

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář