Segedínský guláš

Segedínský guláš patří mezi klasiku, které málokdo odolá. Je to jeden z nejznámějších gulášů. Pochází z Maďarska, a i u nás je velmi oblíbený. Hlavní surovinou je plecko a libovější bůček, kyselé zelí, červená paprika a smetana na zjemnění.

Nic se nebojte, jdeme to zkusit, není na něm nic složitého 🙂

Co budeme potřebovat

8 porcí

  • 800 g vepřové plece
  • 400 g libovější části vepřového bůčku
  • vepřové sádlo
  • 2 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 5−6 lžic sladké mleté papriky
  • 500 g kysaného zelí
  • kmín
  • sůl, pepř
  • 200 ml smetany
  • 2 lž hladké mouky

Maso nakrájíme na kostky.

Maso – na kostky

 

Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme maso, osolíme, opepříme a důkladně opečeme, mícháme tak dlouho, dokud maso nepustí šťávu a pak zase dokud se šťáva neopaří, dejte si tu trpělivost.

maso osolíme, opepříme

Poté vmícháme papriku a krátce osmahneme, ne moc dlouho, aby nám vše nezhořklo.

přidáme papriku

Zalijeme vodou, zamícháme, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a dusíme zvolna pod pokličkou asi hodinku doměkka.

přilijeme  vodu

Přidáme scezené a nakrájené kysané zelí a kmín a dusíme ještě 15 až 20 minut.

přidáme zelí a kmín

V misce smícháme pomocí metličky mouku se smetanou ke šlehání, přes cedníček nalijeme do guláše. Cedníček proto, že zachytí případné hrudky z mouky. Tím se guláš zahustí a smetanou zjemní, vaříme ještě alespoň 10 minut za občasného míchání.

zjemníme smetanou

Podáváme s houskovým knedlíkem.

 

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář