Segedínský guláš patří mezi klasiku, které málokdo odolá. Je to jeden z nejznámějších gulášů. Pochází z Maďarska, a i u nás je velmi oblíbený. Hlavní surovinou je plecko a libovější bůček, kyselé zelí, červená paprika a smetana na zjemnění.
Nic se nebojte, jdeme to zkusit, není na něm nic složitého 🙂
Co budeme potřebovat
8 porcí
- 800 g vepřové plece
- 400 g libovější části vepřového bůčku
- vepřové sádlo
- 2 cibule
- 4 bobkové listy
- 5−6 lžic sladké mleté papriky
- 500 g kysaného zelí
- kmín
- sůl, pepř
- 200 ml smetany
- 2 lž hladké mouky
Maso nakrájíme na kostky.
Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme maso, osolíme, opepříme a důkladně opečeme, mícháme tak dlouho, dokud maso nepustí šťávu a pak zase dokud se šťáva neopaří, dejte si tu trpělivost.
Poté vmícháme papriku a krátce osmahneme, ne moc dlouho, aby nám vše nezhořklo.
Zalijeme vodou, zamícháme, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a dusíme zvolna pod pokličkou asi hodinku doměkka.
Přidáme scezené a nakrájené kysané zelí a kmín a dusíme ještě 15 až 20 minut.
V misce smícháme pomocí metličky mouku se smetanou ke šlehání, přes cedníček nalijeme do guláše. Cedníček proto, že zachytí případné hrudky z mouky. Tím se guláš zahustí a smetanou zjemní, vaříme ještě alespoň 10 minut za občasného míchání.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť 🙂