Co budeme potřebovat
4 porce
maso
- 800 g krkovice bez kosti
- sádlo
- cibule – 2-3
- česnek – 6 stroužků
- kmín
špenát
- smetana 1 dcl
- špenát mražený 0,5 kg
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 vejce
- 2 lž hladké mouky
- olej
Postup
Krkovice
Krkovici v celku a bez kosti očistíme, opepříme a osolíme a zprudka ze všech stran na sádle opečeme do zlatohněda. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Na připravený pekáč vložíme opečené maso i s výpekem, přidáme cibuli a česnek, sádlo, okmínujeme a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme zakryté si 30 minut na 180°C , po půlhodině maso podlijeme vlastní šťávou a případně horkou vodou. Vždy po půl hodině toto opakujeme, tak dlouho, dokud maso není měkké. Orientačně, asi za hodinu a půl až dvě a půl hodiny, by mělo být maso hotové. Záleží, jak máte silný kus masa. Nakonec maso odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a 15 minut dopečeme dozlatova, aby se nám udělala hezká kůrčička.
Špenát
Zmrazený špenát necháme částečně rozmrazit. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na tuku v hrnci zpěnit dozlatova. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Tu pak trochu zředíme vlažnou vodou, nebo vývarem, pokud máte po ruce, dobře rozmícháme a chvilku povaříme.

Přidáme rozmrazený špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř a několik minut dusíme. Nakonec přidáme vejce, které necháme za stálého míchání srazit a špenát zjemníme smetanou.

Vše podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovým knedlíkem.

Dobrou chuť 🙂