Když doma máte v lednici pár zbytků zeleniny a několik brambor. Vykouzlíte výbornou zeleninovou krémovou polévku. Zde máte univerzální recept na hustou polévku z libovolné zeleniny.
Co budeme potřebovat
nebo z čeho je ta naše polévka 🙂
- mrkev
- petržel
- čtvrtka celeru
- kapie
- brokolice
- 1 cibule
- pórek
- brambory
- sůl, pepř
- olej
- 30 g másla
- 50 g oleje nebo sádla
- 250 ml smetany
Postup
Na oleji či sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme na kousky krájenou mrkev, celer, petržel, kapii a pórek a necháme vše krátce opékat.
Pak přidáme brokolici a brambory a zalijeme jen částí předem připraveným zeleninovým vývarem, případně vodou.
Přilijeme jen tolik vývaru (vody), aby se zeleninový základ spíše v první fázi dusil než vařil. Osolíme, opepříme a zjemníme máslem. Dusíme za občasného promíchání zvolna tak dlouho, až zelenina změkne. Pak vše v hrnci důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dolijeme vývaru tolik, jak chceme mít hustou polévku. Polévku pak ještě zjemníme smetanou, necháme přejít varem a dochutíme.
Můžeme dozdobit slaninovým chipsem, petrželkou a můžeme podávat 🙂
Dobrou chuť 🙂