Quinoa má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitamínů, je významným zdrojem minerálů a vlákniny. Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Zkusíme postupně více receptů. Začneme zvolna a jednoduše. S čočkou a fazolkami.
Co budeme potřebovat
- 1 hrnek quinoy
- 150 g čočky
- půl plechovky sterilovaných fazolí
- 1 mrkev
- 1/2 cukety
- 1 cibule
- olivový olej
- vinný ocet
- česnek
- sůl, pepř
- koriandr
- římský mletý kmín
- bylinky
Postup
Quinou propláchneme teplou vodou a dáme vařit. Vaříme v 2,5 násobném množství vody 15 minut a scedíme.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme mrkev na kostky nebo na kolečka, cuketu na kostky nebo na kolečka, dochutíme solí, pepřem, případně mletým koriandrem a mletým římským kmínem. S římským kmínem opatrně, má specifickou chuť i vůni a nemusí každému chutnat. Necháme pár minut smažit, tak až zelenina změkne. Potom už jen vmícháme čočku, kterou jsme si také uvařili v jiném hrnci. A přidáme půl plechovky sterilovaných fazolí a quinou.
Vše promícháme, zakápneme vinným octem, přidáme rozdrcený česnek, dochutíme a můžeme podávat. Zdobíme čerstvými bylinkami, třeba petrželkou.
Dobrou chuť 🙂