Výborná dýňová polévka je hustá, zasytí a prohřeje. Uvařit si ji můžeme kdykoliv ne jenom na podzim.
Co budeme potřebovat
- dýně
- cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- olej
- špetka chilli
- špetka tymiánu
- špetka zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
Postup
Cibuli nakrájíme na větší kostky, orestujeme na rozpáleném, přidáme prolisovaný česnek. Dýni okrájíme, zbavíme vnitřku s jadýrky a nakrájíme na kostky. Přidáme k základu s cibulí a opečeme. Osolíme a opepříme. Dobře promícháme. Přidáme špetku chilli a tymiánu a necháme společně ještě minutku opékat.
Jak nám dýně začne měknout, zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme vařit do změknutí dýně.
Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme na sporák, přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme špetkou zázvoru, případně dosolíme. Prohřejeme, ale již nevaříme.
Dozdobíme smetanou a dýňovými semínky a podáváme.
Dobrou chuť 🙂