Jednoduchý a obyčejný recept s neobyčejným výsledkem. Spojení česneku, cibule a krustičky z medu, libové masíčko, výpek, vykouzlí výborný oběd.
Co budeme potřebovat
4 porce
- 700 g vepřové kýty vcelku
- sůl, pepř
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- kmín
- 1 lžička zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce medu
- 100 g slaniny – špeku
Postup
Kýtu můžeme prošpikovat špekem, nebo nemusíte, není to nutné. Pokud chcete špikovat, tak si nakrájíme část špeku na klínky a prošpikujeme s ním maso. Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí a kořením a potřeme maso. Rozehřejeme sádlo nebo olej, orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli a opečeme maso ze všech stran, podlijeme horkou vodou, přiklopíme a pečeme v troubě při 180 – 200 °C cca 1,5 až 2 hodiny. Občas maso podlíváme vodou, přelíváme vypečenou šťávou a obracíme.
Před koncem pečení maso potřeme medem rozmíchaným v trošce vody. Ještě pečeme odkryté na kůrčičku a barvu. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky a podáváme spolu s přílohou. Jako přílohu použijeme vařený nebo šťouchaný brambor, nebo jen s chlebem.
Dobrou chuť 🙂