Shakshuka neboli šakšuka je tradiční jídlo hlavně na Blízkém východě. Podobné jídlo, jako naše lečo. Základem je zelenina – paprika, rajče, vejce a případně klobása, slanina, nebo mleté maso. Výborné jako snídaně, nebo rychlá večeře.
Co budeme potřebovat
2 porce
- 2 vejce
- 1 lž oleje
- cibule
- 1 pikantní klobása
- 1 konzerva drcených rajčat
- 1 papika – kapie
- česnek – 2 stroužky
- 2 lž rajského protlaku
- 1 hrst špenátových listů
- mletý římský kmín
- sůl, pepř
- mleté chilli
Postup
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na pánvi s trochou oleje. Přidáme papriku nakrájenou na proužky, nasekaný česnek, klobásku na kolečka a vše opečeme.
Přidáme rajčata z plechovky přidejte a rajčatový protlak, promícháme, osolíme a opepříme. Necháme vydusit asi 15 minut do zhoustnutí.
Špenát nasekáme na větší kousky a těsně před koncem vmícháme do směsky. Případně dochutíme solí a pepřem, přidáme špetku chilli.
Do směsi udělíme čtyři důlky a vyklepneme do nich jednotlivá vajíčka. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme pár minut dojít, dokud se bílky se nezatáhnou, ale žloutky by měly zůstat lehce tekuté.
Podáváme s opečeným toustem.
Dobrou chuť 🙂